Въпроси

И така, ти носиш брекети. Искаш отговори на това, какво представлява процедурата, как ще се чувстваш, колко време ще трябва да ги носиш, ще бъдеш ли доволен от постигнатите резултатите??
Тук Ви предоставяме отговори, в специалната ни секция за плюсовете и минусите от ортодонтско лечение. Интернет е пълен с много информация, за да ви помогне да разберете и да се справите с предстоящите месеци напред. Ние ще ви насочим в правилната посока.
Носенето на брекетите всеки ден и следвайки указанията на Вашия ортодонт ще Ви води една крачка по-близо до перфектната усмивка, която ще продължи цял живот. И не само това, перфектните зъби са не само за красота, а и за здравето Ви и Вашата устна хигиена.
Ние също така ще споделим с вас някои от нашите нови продукти и ще Ви покажем предимствата от използването на американските продукти, лидери в ортодонтията.

ВЪПРОСИ ЗА БРЕКЕТИТЕ

Тези често срещани въпроси и отговори са любезно предоставени от Американската Асоциация по Ортодонтия. Посетете техния сайт на www.braces.org за да научите повече относно брекетите и защо това е най-добрия начин да повишите вашето самочувствие и устна хигиена.

Как ще усещам брекетите?

Повечето хора усещат лек дискомфорт след поставянето на брекетите или след притягането им по време на лечението. След поставянето на брекетите за три до пет дни е възможно зъбите да се чувстват леко изтръпнали и да е трудно да се отхапват твърди храни. Пациентите могат да тушират тези болки с обикновени обезболяващи лекарства, приемани за главоболие. Вашия ортодонт ще Ви насочи кога, какви и на колко време да приемате обезболяващи. Също така е възможно да се раздразнят устните, бузите и езика за седмица до две след поставянето докато те свикнат с различната повърхност на брекетите. Ортодонтския восък ще ви помогне да загладите грапавата повърхност и да облекчите дискомфорта. Като цяло дискомфорта от носене на брекети е краткотраен и лесно избягван. Скоро след като пациента свикне с брекетите дори ще забрави, че ги носи в устата си.

Има ли по-малко забележими брекети?

Съвременните брекети са доста по-незабележими от тези използвани в миналото. Скобичките са по-малки и директно закачени за зъба, намалявайки ефекта от т.нар. „метална усмивка“. Брекетите могат да бъдат метални или безцветни в зависимост от предпочитанията на пациента. Някои случаи позволяват брекета да бъде залепен зад зъба (lingual braces). Някои от днешните скоби са изработени от т.нар. „space age“ материали, които упражняват нежен и постоянен натиск върху зъба, така че процесът на движение на зъбите да бъде по-бърз и много по-комфортен за пациентите. В момента дори се разработват безцветни скоби за по-дискретно лечение с брекети. Вашият лекуващ лекар ще Ви препоръча най-подходящия тип брекети в зависимост от нуждите на конкретното лечение.

Зъбите с брекети нуждаят ли се от специална грижа?

Да. Пациентите с брекети трябва да избягват твърди, лепкави и хрупкави храни. Те трябва да избягват навици като дъвчене на химикали, моливи или гризане на нокти, защото всичко това може да нарани брекетите. Повредените брекети почти винаги ще удължат периода на лечение, като естествено ще Ви накарат да посещавате по-често и кабинета на вашия лекуващ ортодонт.

Поддържането на зъбите и брекетите чисти изисква повече внимание и време, което трябва да бъде отделяно всеки ден, за да бъдат поддържани зъбите и венците в добро състояние по-време и след приключване на лечението. Пациенти, които не поддържат хигиена ще трябва да посещават лекаря си много по-често за професионално почистване. Вашият ортодонт ще Ви научи как най-добре да се грижите за зъбите, венците и брекетите си по време на лечението. Вашия ортодонт ще ви насочи колко често да миете с четка зъбите си, колко често да използвате конци за зъби, и ако е необходимо ще ви насочи към други методи за почистване на зъбите, така че Вие, като пациент да поддържате най-добра устна хигиена.

Добра причина да поддържате зъбите, венците и брекетите си чисти е, че чистите и здрави зъби се движат много по-бързо! Това ще ускори значително лечението с брекети.

Пациенти, упражняващи контактни спортове, организирани програми или дори при игра в квартала е добре да носят зъбни протектори. Попитайте вашия ортодонт какъв протектор да ползвате докато носите брекети.

Защо е необходимо да нося ретайнер след лечението?

След премахване на брекетите е възможно зъбите да се върнат към старата си позиция ако не се стабилизират. Ретайнерите са направени така, че да задържат зъбите в тяхната коригирана позиция, докато костите и венците се адаптират към промените, предизвикани от лечението. Носейки ретайнера според инструкциите на Вашия лекар е най-добрата застраховка, че резултатът от лечението ще се задържи най-дълго. за зъбите е нормално да се променят с напредване на възрастта.

Как да намаля периода на лечение?

Следвайте инструкциите на вашият лекуващ лекар относно устната хигиена (поддържайте вашите зъби и венци чисти) и носете помощните средства наложени от лекаря (ластици, headgear, и т.н.). С ваша помощ лечението ще се ускори значително.

Как ще изглеждам с брекети?

Това много зависи от типа брекети, които са необходими за лечението Ви. Много пациенти поставят сребристи брекети и ластици, докато други предпочитат брекети с цвета на зъба. Брекетите днес са много по-незабележими от преди, когато върху всеки зъб имаше метална коронка.

Какви храни МОГА да ям?

Избирайте по-меки храни. Точно след като Ви поставят брекетите или след притягане ще предпочитате храни които не изискват или изискват малко дъвчене, като супа, паста или меки сирена. Препоръчваме Ви да режете с нож сандвичите и пицата, вместо да ги отхапвате.

Какво ще стане ако нещо се счупи?

Ако се счупи брекет или част от него, както и дъгата, уведомете вашият лекуващ лекар, който ще направи необходимите поправки.